Openheid

door | 5 apr 2024 | Blog

Op het moment dat jij bent vastgelopen in je leven, dan ben je dat eigenlijk altijd in jezelf. Ook al lijkt jouw situatie daar voor te zorgen.

Je werk stroomt niet meer.

Je zielsmaatje lijkt niet langer aan te sluiten.

Je lijkt iets of iemand te ontgroeien…

Opnieuw openheid

Openheid vraagt om alle verwachtingen, ideeen en meningen over jezelf even te laten voor wat ze zijn. Opnieuw. Voor de honderdduizendste keer. Jezelf niet vast te leggen met een identiteit, een label, een concept. Ook niet subtiel.

Er is maar EEN bewustzijn. Daar is alles van gemaakt. Daarin vindt alles plaats. Alles wordt daarin geweten. Dat is ‘IK’. Ik Ben.

Dat is altijd vrij, ruim, stromend, licht.

Als je niets naar je toe haalt als zijnde ‘van mij’ en niets van je afduwt als zijnde ‘niet van mij’, dan voel je het. Niet alleen als innerlijk weten, maar dan beleef je het.

Gevoelservaring

Laat in die openheid jouw situatie eens door je heen stromen. Als gevoelservaring.

Wat voel je in je lichaam?

Pijn in je schouders, nek?

Druk op je borst?

Knoop in je buik?

Voel het eens. Zoals het eerlijk is. Nu.

Wat doet dat met je? Misschien komt er (weer) moedeloosheid op, wanhoop, verdriet. Of frustratie en boosheid. Het maakt niet uit. Voel het gewoon. Blijf erbij. Zie ook het verhaal eens dat opkomt. Zie je wel, ik kan het niet. Zie je wel, mensen zijn niet te vertrouwen. Zie je wel…het is er weer niet voor mij.

Laat je verhaal voorbij komen. Hetzelfde verhaal. Weer hetzelfde verhaal? JA, WEER HETZELFDE VERHAAL. Jouw verhaal. Waar je ooit in bent gaan geloven. Als zijnde waar.

Zo diep zit het blijkbaar. En daardoor lijkt jouw situatie het opnieuw te spiegelen.

Meesterschap

Maar stel nou eens dat jij niet jouw verhaal bent. Niet je aanname. Het komt alleen maar langs. Maar je bent het niet. Je hoeft er niets mee.

Wat gebeurt er dan? Voel je dan hoe moe je eigenlijk bent van de oude strijd in jou? Of komt er dan pas echt paniek op voor de leegte? Ja?

Helemaal in contact zijn met dat wat door je heen stroomt zonder het vast te willen pakken en je eigen patronen gewoon te zien, is meesterschap. Waarlijk meesterschap.

Daarin kan er wat nieuws gebeuren. In jou.

Hoe voelt het nu, in je schouders, je buik, je borst? Meer ruimte? Omdat iets kan zijn wat toch al is? Word jou ook iets helder, zomaar, in jouw situatie van nu?

Wat heb jij nodig?

Volg dat.