Voel jouw grens

door | 3 mei 2024 | Blog

Ga jij wel eens over de grens van iemand anders?

Of laat jij makkelijk over jouw grenzen gaan?

Wat gisteren een grens was, hoeft dat vandaag niet te zijn.

Het is je lichaam die een grens voelt. Jouw geest is onbegrensd. Luisteren naar jouw grens, betekent dus luisteren naar de grens van jouw lichaam. Stop.

Je grens herkennen

Als jouw grens op jonge leeftijd fysiek of emotioneel is overschreden, heeft het tijd nodig om opnieuw grenzen te leren voelen en daarnaar te luisteren. Zo is het gewoon. 

Je lichaam herkent je grens dan niet direct. Er komt dan geen lichaamsgevoel op. Ook emotioneel kan er een sterke loyaliteit naar de ander bestaan, die maakt dat jij je grens overschrijdt.

Die loyaliteit is vaak de loyaliteit van jou als kind naar diegenen waar je vroeger afhankelijk van was. Die afhankelijkheidsrelatie houd jou gevangen. Bijvoorbeeld in het willen redden van anderen ten koste van je eigen gezondheid.

Luister eens naar jouw lichaam vandaag

Het heeft bij mij lang geduurd voordat ik naar mijn lichaam ging luisteren. Ik had een sterk patroon om daar overheen te gaan. Ik moest van mezelf presteren, ongeacht of mijn lichaam dat aankon. Als ik een prestatie had neergezet, had ik het gevoel dat ik iemand was en dat ik ertoe deed. Pas toen ik rugpijn kreeg, werd ik me hiervan bewust.

Mijn rugpijn stond niet op zichzelf, maar was ook verbonden met vooroudertrauma. De niet verwerkte emoties van mijn moeder uit het Jappenkamp, die ze in mijn pubertijd op mij projecteerde, onbewust. Dat kon uit mijn lichaam vrij vallen, waardoor ik mijn lichaam beter ging voelen.

Luister vandaag eens naar jouw lichaamssignalen. Gewoon als experiment. Ho = stop.

Wat doet dat met je?